Η Κοιν.Σ.Επ. «ΈΡΚΥΝΑ»

Τι είναι;

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «ΈΡΚΥΝΑ» δημιουργήθηκε αρχικά από έξι δυναμικές και γεμάτες πάθος για την τοπική γαστρονομία γυναίκες, από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την προώθηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Οι πρώτες παρουσιάσεις των δημιουργιών τους έγιναν δεκτές με πολύ θετικά σχόλια στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και αποτέλεσαν την αρχή μιας αξιόλογης πορείας. Με έμφαση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα η «ΈΡΚΥΝΑ» συνεχίζει την τοποθέτηση των προϊόντων της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας στηριζόμενη πάντα στη συλλογικότητα , την αλληλεγγύη και την προσωπική προσφορά και  εργασία. Αποτελεί καλή πρακτική και συνδυάζει με αρμονικό τρόπο την παράδοση με την καινοτόμα σκέψη.
Η Κοιν.Σ.Επ. «ΈΡΚΥΝΑ» από το Καταστατικό της ίδρυσής της και πάντα με βάση τη φιλοσοφία λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ( Ν 4019 / 2011 – ΦΕΚ  216 / 30-9-2011 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4430 / 2016 – ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016 )  στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλες της οι δράσεις αφενός δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης εισοδήματος – μέσα από ένα καλά οργανωμένο Δίκτυο προώθησης προϊόντων και δημιουργιών – σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να το πετύχουν.

Πως προέκυψε το όνομά της;

Την πόλη της Λιβαδειάς διαρρέει ο ποταμός Έρκυνα, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη Νύμφη ΈΡΚΥΝΑ που έδωσε την πηγή ζωής και ομορφιάς στην πόλη μας και εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη σ΄αυτή της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων . Σήμερα η Έρκυνα με τις πηγές της στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά και αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Για την Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία , ιστορείται ότι ήταν συντρόφισσα της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα. Οι δυο τους έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα και τότε κρυστάλλινα νερά ξεπετάχτηκαν από τη γη δημιουργώντας έτσι την πηγή της Έρκυνας.
Στα νερά της πήγαιναν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

 

Σημαντικό επίτευγμα της Κοιν.ΣΕπ. «ΈΡΚΥΝΑ» είναι η νομική κατοχύρωση της αποκλειστικής χρήσης της «Χήνας» που συντρόφευε τη Νύμφη Έρκυνα , με στόχο να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης μας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα;

Ζώντας μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και αντιμετωπίζοντας τα τεράστια προβλήματα της ζοφερής πραγματικότητας την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι έξι αυτές γυναίκες και μετέπειτα Ιδρυτικά Μέλη της Κοιν.Σ.Επ. βρίσκονταν σε μια διαρκή αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων. Όντας οι περισσότερες σε ηλικία «που δεν τους επέτρεπε» να έχουν πολλές επιλογές, για μεγάλες αλλαγές, στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, έλαβαν την απόφαση τα χόμπι τους και την καθημερινότητά τους, να τα μετουσιώσουν σε επάγγελμα, σε πηγή εισοδήματος και κοινωνικής προσφοράς. Έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα ενός συνεταιρισμού που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Μέσα από έρευνα οι ιδρύτριες κατέληξαν στην δημιουργία μιας εταιρείας με τη μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ( Κοιν.Σ.Επ. ) , η οποία αποτελούσε την ιδανικότερη επιλογή με βάση τα χαρακτηριστικά της εποχής μας, τους στόχους τους και το πνεύμα της μεταξύ τους συνεργασίας .

Οι συστάσεις

Τα Μέλη της Κοιν.Σ.Επ. στην πλειοψηφία τους  ήταν για πολλά χρόνια επιχειρηματίες ή εργαζόμενες σε επιχειρήσεις της πόλης της Λιβαδειάς, με πολλές γνώσεις, πλούσια εμπειρία και σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες όμως δυστυχώς  επλήγησαν από την οικονομική κρίση και αντιμετώπισαν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας. Παράλληλα και ως εξαιρετικές  νοικοκυρές, γνώριζαν πολύ καλά τα μυστικά της κουζίνας, αγαπούσαν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και είχαν με τον καιρό  τελειοποιήσει μυστικές συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, ως ένα είδος κληρονομιάς , τις οποίες και αρχικά αξιοποίησαν.

Τα Μέλη της Κοιν.Σε.Π. «ΈΡΚΥΝΑ» είναι:

 

Πρόεδρος

:

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Αντιπρόεδρος

:

ΓΕΡΑΝΤΩΝΗ ΠΑΓΩΝΑ

Γραμματέας

:

 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Ταμίας

:

ΓΕΡΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μέλη Εργαζόμενες και Εθελόντριες

:

ΧΑΧΑΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ
ΓΑΖΗ ΣΥΡΜΟΥΛΑ
ΦΥΤΙΛΗ ΜΟΡΦΟΥΛΑ
ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΑΣΗΜΩ
ΚΟΒΑΝΗ ΑΣΗΜΩ
ΜΠΑΡΤΖΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΧΑΝΙΟΥ ΖΩΗ
ΠΕΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΠΑΣΧΑΛΗΣ
 

Ιδρυτικά Μέλη

 

 ΧΑΧΑΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
 

Γιατί Κοιν.Σ.Επ.;

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) είναι Αστικοί Συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό, αλλά που μπορεί εκ του Νόμου να διαθέτουν και την εμπορική ιδιότητα. Πρόκειται δηλαδή για μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, κοινωνικά προσανατολισμένης, η οποία φιλοδοξεί να δώσει καινοτόμες και δυναμικές λύσεις στα προβλήματα της οικονομικής κρίσης μέσα από διαδικασίες διασφάλισης μιας ισόρροπης σχέσης μεταξύ επιχειρηματικής στρατηγικής και κοινωνικών στόχων. Συνεπώς μπορεί να δώσει λύσεις για την προώθηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. 
Αδιαμφισβήτητα, οι Κοιν.Σ.Επ. είναι μια πρωτοβουλία από ανέργους για ανέργους, που στόχο έχει να «παράξει» κοινωνικό έργο και παραπλεύρως να δημιουργήσει ένα εισόδημα για τα μέλη της. Κατά πολλούς είναι η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
Τα Μέλη της «Έρκυνα» αναζητώντας ένα κατάλληλο μοντέλο για μια δόκιμη και αποτελεσματική συνεργασία και μια ευέλικτη λειτουργία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μορφή της Κοιν.Σ.Επ. κάλυπτε πλήρως τις προσδοκίες και τις ανάγκες  τους και έτσι επέλεξαν αυτή τη  νομική  μορφή. 
Η ΚΟΙΝΣΕΠ « ΈΡΚΥΝΑ » λοιπόν είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση , αρχικά παραγωγικού σκοπού  ( σύμφωνα με το Νόμο 4019 / 2011 – ΦΕΚ 216/Α/30-9-2011 ) με ΑΦΜ 997391380,  με ΑΜΚΕ  Δ 00998 / 16-2-2016  και  υπ΄αριθμ. 15756/812 /23-6-2016 Οριστική Εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας , όπως αυτή εναρμονίστηκε στις διατάξεις του Ν.  4430/2016 – ( ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016)  άρθρο 14 παρ 2β  , με τη μορφή της Κοιν.Σ.Επ. « ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ  » , με έδρα τη Λιβαδειά Βοιωτίας .
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ( Κ.ΑΛ.Ο. );
Η Κ.ΑΛ.Ο. είναι ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της κοινωνίας και οικονομίας το οποίο ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες με καινοτόμο τρόπο δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο και την αειφόρο ανάπτυξη. 
Οι βασικές αρχές της Κ.ΑΛ.Ο. είναι:
• Ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον
• Η ισοτιμία
• Η δημοκρατική συμμετοχή
ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ;
Η Κ.ΑΛ.Ο. είναι ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας γιατί:
• βασίζεται στην εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης και
• δίνει έμφαση στη συλλογική και κοινωνική ωφέλεια

Που δραστηριοποιείται και που στοχεύει;

Η Κοιν.Σ.Επ. «ΈΡΚΥΝΑ» έχει μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης. Αρχικά τα προϊόντα της – πάνω από 60 είδη υψηλής διατροφικής αξίας – φθάνουν από εκλεκτά  Delicatessen της Αθήνας μέχρι και σε μακρινά χωριά από  τη Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη . Πρόσφατα ξεκίνησε και η πρώτη της προσπάθεια στον εξαγωγικό τομέα , αρχής γενομένης από την Ελβετία.
Ο πυρήνας της σφαίρας δραστηριοποίησής της  και η κύρια αγορά – στόχος ωστόσο, εντοπίζεται στη Βοιωτία. Η Βοιωτία είναι ένας Νομός με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (Κωπαϊδα, κάμπος Βαγίων και Θήβας) και κατά συνέπεια η «Έρκυνα» μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πρώτες ύλες, υψηλής ποιότητας και μεγάλης θρεπτικής αξίας, για να προχωρήσει στην παραγωγή των ομολογουμένως μοναδικών προϊόντων της. Επιπρόσθετα η περιοχή της Βοιωτίας διαθέτει  σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (Λιβαδειά, Θήβα, Τανάγρα, Ορχομενός, Χαιρώνεια, Αράχωβα, Όσιος Λουκάς κλπ) με αποτέλεσμα την διεύρυνση της αγοράς με επισκέπτες, που «διψούν» για παραδοσιακά προϊόντα, πέραν των μόνιμων κατοίκων που αγαπούν και έχουν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή τα προϊόντα αυτά.
Ακόμη στοχεύει στη πραγματοποίηση και άλλων δράσεων που συμβάλλουν στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Προγραμματίζει εκδηλώσεις και φεστιβάλ γευσιγνωσίας σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο και Πανελλήνιο Συνέδριο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. , με ταυτόχρονη έκθεση των προϊόντων τους στη Λιβαδειά.

 

Τομείς Δραστηριότητας σύμφωνα με τους ΚΑΔ της ΔΟΥ:

 • Παραγωγή μαρμελάδας , κομπόστας , γλυκών κουταλιού και παρόμοιων ειδών , από φρούτα και άλλους καρπούς.
 • Λιανικό Εμπόριο Φρέσκων Ειδών Ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων
 • Λιανικό Εμπόριο μαρμελάδων , ζελέδων , πουρέ και πολτών φρούτων ή ξηρών καρπών.
 • Λιανικό Εμπόριο αποσταγμάτων , ηδύποτων, άλλων οινοπνευματωδών ποτών , σύνθετων αλκοολούχων παρασκευασμάτων για την παραγωγή ποτών
 • Λιανικό Εμπόριο ειδών διατροφής γενικά
 • Λιανικό Εμπόριο άλλων τροφίμων ΠΔΚΑ , με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου
 • Άλλο Λιανικό Εμπόριο άλλων τροφίμων ΠΔΚΑ εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
 • Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου μη εξειδικευμένων αγαθών
 • Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
 • Χονδρικό εμπόριο άλλων τροφίμων ΠΔΚΑ
 • Υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο
 • Υπηρεσίες Γενικού Καθαρισμού Κτιρίων
 • Κατασκευή Κοσμημάτων και συναφών Ειδών
 • Υπηρεσίες Προβολής και Διοργάνωσης Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων
 • Κατασκευή Κεραμικών Ειδών Οικιακής Χρήσης και Κεραμικών διακοσμητικών ειδών 
 • Εργασίες Κατασκευών Διακόσμησης
 • Εκμετάλλευση κυλικείου
apothiki

Η έως σήμερα πορεία και δυναμική

Η τοπική κοινωνία της Λιβαδειάς ήταν αρχικά επιφυλακτική με την προσπάθεια της Κοιν.Σ.Επ. «Έρκυνα» και κρατούσε στάση αναμονής και σκεπτικισμού. Το ερώτημα ήταν εύλογο: Πως θα μπορούσε μια «παρέα» γυναικών να σταθεί στον ανταγωνισμό και να καταστήσει τον Συνεταιρισμό βιώσιμο; Με την πρώτη κυκλοφορία ωστόσο των ποιοτικών προϊόντων της Κοιν.Σ.Επ. τα όποια σύννεφα και οι όποιες αμφιβολίες διαλύθηκαν και η δυσπιστία έδωσε τη θέση της σε επαίνους και την ενθουσιώδη υποστήριξη του εγχειρήματος.
Αφενός οι πρώτες παρουσιάσεις των προϊόντων της Κοιν.Σ.Επ. έγιναν δεκτές με πολύ θετικά σχόλια, όχι μόνο στην πόλη της Λιβαδειάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και αφετέρου υπάρχει διαρκώς έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή νέων Μελών, για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το όλο εγχείρημα.

Από το Νοέμβριο του 2015 που συστάθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ ως σήμερα …

Α. Στον τομέα της παραγωγής προϊόντων οργανώθηκε το απαραίτητο πλήρως εξοπλισμένο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ , αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεβαδέων και της Π.Ε. Βοιωτίας και με Πιστοποίηση HACCP και ISO 22000.

Για την άρτια λειτουργία του παρασκευαστηρίου τα Μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ « ΕΡΚΥΝΑ » , έχουν τα απαραίτητα Βιβλιάρια Υγείας καθώς και την Πιστοποίηση του ΕΦΕΤ.

Β. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ των προϊόντων που παράγονται , βασισμένα ΟΛΑ σε πρώτες ύλες και υλικά τοπικής παραγωγής , με χημικές αναλύσεις ποιότητας από εξειδικευμένο και Πιστοποιημένο Χημείο και τα οποία είναι : μαρμελάδες , γλυκά κουταλιού , λικέρ , ζυμαρικά , τραχανάδες και σάλτσες.
– Στα πλαίσια αυτής της δραστηριοποίησής της η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει αναλάβει ακόμη , μέσα από σχετικές συνεργασίες και την προώθηση άλλων τοπικών προϊόντων όπως είναι μέλι , βότανα , όσπρια , ελιές κλπ .
– Επίσης έχει δοθεί η δυνατότητα σε άνεργες γυναίκες να προβάλουν και να προωθήσουν δημιουργίες τους όπως είναι διακοσμητικά , κοσμήματα , είδη δώρων κλπ .

Γ. Σ΄αυτό το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της επιχείρησης έχει γίνει ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών προβολής , ενημέρωσης και δικτύωσης για τις δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και διερεύνηση των ενεργειών και συνθηκών για την υλοποίηση όλων των καταστατικών στόχων του Συνεταιρισμού. Έτσι έχει δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα, σελίδα στο f/b και έχουν ενταχθεί τα προϊόντα της σε e-shops και

Δ. Πέρα από την παραγωγή προϊόντων ξεκίνησε και η δραστηριοποίησή της στον τομέα της ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ κτιρίων και της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ για τα οποία έλαβε Πιστοποίηση ISO 9001 , με μεγαλύτερο έργο την καθαριότητα των κτιρίων της ΠΕ Βοιωτίας σε Λιβαδειά , Αλίαρτο και Θήβα.

Ε. Και τέλος πρόσφατα ανέλαβε την διαχείριση και εκμετάλλευση του Κυλικείου του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς το οποίο λειτουργεί με πρότυπο τρόπο τόσο ως προς τις προδιαγραφές που αφορούν το χώρο αλλά και ως προς την παροχή των υπηρεσιών και των προσφερόμενων προϊόντων.

Συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, γεγονότα

Η Κοιν.Σε.Π. «Έρκυνα» έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων και εκδηλώσεων όπως :

– 50η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας – 2016
– 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – 2016
– 7th AGRO QUALITY FESTIVAL – 2016
– Έκθεση Προϊόντων Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών , υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – 2016 .
– 4η EXPOTROF – 2017
– FOOD EXPO – 2017
– 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου – 2017
– «Ελλάδος Γεύση» – 2017
– « Mini Market » – 2017
– 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – 2017
– 1Η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ΚΑΛΟ – 2017
(που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας με την παρουσία του Πρωθυπουργού )
– 5η EXPOTROF – 2018
– DETROP – 2018

Η ανταπόκριση των πολιτικών και η βιωσιμότητα της

Παρότι το χρονικό διάστημα που δραστηριοποιείται η Κοιν.Σε.Π. είναι μικρό, τα προϊόντα της έχουν αποκτήσει υποστηρικτές όχι μόνο σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε πανελλήνιο. Οι χειροποίητες δημιουργίες της χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά , οι οποίες αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας , έχουν κερδίσει τους καταναλωτές σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Υπάρχουν πλέον «φανατικοί» πελάτες των προϊόντων της «Έρκυνα», οι οποίοι προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες αγορές σε μηνιαία βάση ή ακόμη και σε εβδομαδιαία.
Με τα σημερινά οικονομικά στοιχεία της Κοιν.Σε.Π. και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η βιωσιμότητα κρίνεται εξασφαλισμένη. Η προσωπική εργασία, οι άρτιες εγκαταστάσεις και η διάθεση για εργασία, κυρίως ως μέσο διοχέτευσης της δημιουργικότητας και όχι ως μέσο πλουτισμού προσδίδει στον Συνεταιρισμό μια μοναδική ευελιξία και ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος λειτουργίας, με αποτέλεσμα να είναι άκρως ανταγωνιστικός και βιώσιμος.
Η ιδέα της δημιουργίας της Κοιν.Σ.Επ. «Έρκυνα» και η εφαρμογή της στηρίζεται μέχρι και σήμερα σε ιδίους πόρους. Κρίνεται ωστόσο επιτακτική η ανάγκη να γίνει μια αναφορά στην ομολογουμένως τεράστια στήριξη που έχει δοθεί στην Κοιν.Σ.Επ.. μέσω της προσφοράς εθελοντικής εργασίας και δωρεών αλλά κυρίως μέσω της δωρεάν παραχώρησης χώρων για την προβολή και διάθεση των προϊόντων της σε Εκθέσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστικά γεγονότα, κ.α., από Δήμους της Βοιωτίας (Λεβαδέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Θηβαίων και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.
Επίσης η ΚΟΝΣΕΠ « ΕΡΚΥΝΑ » είναι Μέλος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας , του Ελληνοτουρκικού και του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου καθώς και Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD του ΠΑΑ 2014-2020 και του ΕΠΑλΘ 2014-2020 στην « ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ » – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ .

Τα προϊόντα

Με μεράκι και ασταμάτητους πειραματισμούς στο εργαστήρι της Κοιν.Σε.Π. «Έρκυνα» και με έμφαση στις αξεπέραστης ποιότητας τοπικές πρώτες ύλες, παράγεται μια πλούσια γκάμα προϊόντων – η οποία συνεχώς «αυξάνεται και πληθύνεται» με ενδιαφέρουσες νοστιμιές – προσφέροντας μια μεγάλη λίστα με καλούδια όπως:

 •   μαρμελάδες
 •   γλυκά του κουταλιού
 •   σάλτσες
 •   αλείμματα
 •   λικέρ
 •   χυλοπίτες
 •   τραχανάδες
 •   νηστίσιμα εδέσματα κλπ

Σημαντική διάκριση

Η Κοιν.Σ.Επ. «ΕΡΚΥΝΑ» έλαβε μέρος στους διαγωνισμούς TASTE OLYMP AWARDS ( βραβεία ανώτερης γεύσης) και WINE& SPIRITS OLYMP AWARDS ( βραβεία ανώτερης ποιότητας για κρασιά και αποστάγματα ) 2017 που πραγματοποιήθηκαν στις 27 & 28 Μαΐου στην Αθήνα με τέσσερα προϊόντα της και βραβεύτηκαν και τα τέσσερα!!!

Στους διαγωνισμούς αυτούς τα προϊόντα δοκιμάστηκαν κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδόθηκε ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους.

 Η Κοιν.Σ.Επ. «ΕΡΚΥΝΑ» απέσπασε συγκεκριμένα τα εξής βραβεία:

 • ΧΡΥΣΟ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ
 • ΧΡΥΣΟ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΓΡΙΟΣΥΚΟ
 • ΧΑΛΚΙΝΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΚΕΡΑΣΟ και
 • ΧΑΛΚΙΝΟ ΤΟ “ΟΙΝΟΠΟΙΗΜΑ”.

Ο τρόπος προώθησης των προϊόντων

Η Κοιν.Σε.Π. «Έρκυνα» στηριζόμενη πάντα στην αρχή ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι οι ίδιοι οι πελάτες και το ΑΡΙΣΤΟ ΠΡΟΙΟΝ, χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα κανάλια προώθησης όπως το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συμμετοχή σε Εκθέσεις, η προβολή στα ΜΜΕ και οι παρουσιάσεις – δειγματισμοί των προϊόντων της.
Στα άμεσα σχέδιά της βρίσκεται η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η οποία θα είναι προσβάσιμη και από ΑΜΕΑ και θα διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα για πωλήσεις μέσω διαδικτύου σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

το κοινωνικό πρόσωπο της Κοιν.σ.επ

Η Κοιν.Σε.Π. «Έρκυνα» έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα σε ότι αφορά την υποστήριξη της κοινωνίας και την βοήθεια των συνανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων , του Ερυθρού Σταυρού και των Συλλόγων της περιοχής και  συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος .

Από τη δράση της έχουν δημιουργηθεί επτά νέες θέσεις εργασίας και μέσω του δικτύου της έχει δοθεί η δυνατότητα σε πολλές άνεργες γυναίκες να προωθήσουν τις δημιουργίες  τους.

Σημαντικές και εποικοδομητικές Συνεργασίες με Φορείς – Κοινωνικές Παρεμβάσεις

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΡΚΥΝΑ » συνεργάζεται πάντα άψογα με Φορείς όπως :

 • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
 • Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας
 • Οι Δήμοι Λεβαδέων , Θηβαίων , Αλιάρτου – Θεσπιέων και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας
 • και Σύλλογοι Γυναικών της Βοιωτίας

για τη συμμετοχή σε εκθέσεις , εκδηλώσεις  και κοινωνικές παρεμβάσεις.

Επίσης η ΚΟΝΣΕΠ « ΕΡΚΥΝΑ » είναι Μέλος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας , του Ελληνοτουρκικού και του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου  καθώς και  Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD του ΠΑΑ 2014-2020 και του ΕΠΑλΘ 2014-2020  στην « ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ » – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ.

Τέλος ο Συνεταιρισμός και τα Μέλη του συνέβαλαν  στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων , του Ερυθρού Σταυρού και των Συλλόγων της περιοχής , συμμετείχαν σε εθελοντικές ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος και εντάχθηκαν στο τοπικό Δίκτυο για τη στήριξη των προσφύγων.

Άλλες συνεργασίες : Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λεβαδέων ( ΚΕΔΗΛ )

ΚΠΑ 2 ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ( ΟΑΕΔ ) και Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης