Τι είναι;

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «ΈΡΚΥΝΑ» δημιουργήθηκε αρχικά από έξι δυναμικές και γεμάτες πάθος για την τοπική γαστρονομία γυναίκες, από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την προώθηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Οι πρώτες παρουσιάσεις των δημιουργιών τους έγιναν δεκτές με πολύ θετικά σχόλια στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και αποτέλεσαν την αρχή μιας αξιόλογης πορείας. Με έμφαση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα η «ΈΡΚΥΝΑ» συνεχίζει την τοποθέτηση των προϊόντων της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας στηριζόμενη πάντα στη συλλογικότητα , την αλληλεγγύη και την προσωπική προσφορά και  εργασία. Αποτελεί καλή πρακτική και συνδυάζει με αρμονικό τρόπο την παράδοση με την καινοτόμα σκέψη.
Η Κοιν.Σ.Επ. «ΈΡΚΥΝΑ» από το Καταστατικό της ίδρυσής της και πάντα με βάση τη φιλοσοφία λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ( Ν 4019 / 2011 – ΦΕΚ  216 / 30-9-2011 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4430 / 2016 – ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016 )  στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλες της οι δράσεις αφενός δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης εισοδήματος – μέσα από ένα καλά οργανωμένο Δίκτυο προώθησης προϊόντων και δημιουργιών – σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να το πετύχουν.

Πως προέκυψε το όνομά της;

Την πόλη της Λιβαδειάς διαρρέει ο ποταμός Έρκυνα, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη Νύμφη ΈΡΚΥΝΑ που έδωσε την πηγή ζωής και ομορφιάς στην πόλη μας και εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη σ΄αυτή της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων . Σήμερα η Έρκυνα με τις πηγές της στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά και αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Για την Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία , ιστορείται ότι ήταν συντρόφισσα της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα. Οι δυο τους έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα και τότε κρυστάλλινα νερά ξεπετάχτηκαν από τη γη δημιουργώντας έτσι την πηγή της Έρκυνας.
Στα νερά της πήγαιναν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Σημαντικό επίτευγμα της Κοιν.ΣΕπ. «ΈΡΚΥΝΑ» είναι η νομική κατοχύρωση της αποκλειστικής χρήσης της «Χήνας» που συντρόφευε τη Νύμφη Έρκυνα , με στόχο να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης μας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα;

Ζώντας μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και αντιμετωπίζοντας τα τεράστια προβλήματα της ζοφερής πραγματικότητας την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι έξι αυτές γυναίκες και μετέπειτα Ιδρυτικά Μέλη της Κοιν.Σ.Επ. βρίσκονταν σε μια διαρκή αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων. Όντας οι περισσότερες σε ηλικία «που δεν τους επέτρεπε» να έχουν πολλές επιλογές, για μεγάλες αλλαγές, στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, έλαβαν την απόφαση τα χόμπι τους και την καθημερινότητά τους, να τα μετουσιώσουν σε επάγγελμα, σε πηγή εισοδήματος και κοινωνικής προσφοράς. Έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα ενός συνεταιρισμού που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Μέσα από έρευνα οι ιδρύτριες κατέληξαν στην δημιουργία μιας εταιρείας με τη μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ( Κοιν.Σ.Επ. ) , η οποία αποτελούσε την ιδανικότερη επιλογή με βάση τα χαρακτηριστικά της εποχής μας, τους στόχους τους και το πνεύμα της μεταξύ τους συνεργασίας .